Selasa, Disember 15, 2009

Menatap akhbar



Menulis perlukan konsistensi.


Hari ini saya kembali sedar bahawa blog ini sudah seminggu tidak berisi apa-apa.


Idea banyak, mencurah-curah tapi tidak tahu bagaimana hendak memulakan penulisan.


Maka, idea-idea itu pun hilang begitu saja.


Rugi kan?



Minggu depan, Minggu Penulis Remaja 2009 akan berlangsung di Golden Straits Villas Beach Resort, Port Dickson.


Dan saya menjadi pesertanya.



Entah mengapakah tahun ini saya tiba-tiba berminat menulis puisi (walaupun bukan sebuah puisi bermakna) dan tidak malu melihat nama sendiri di majalah.


Tahun lepas ada juga lihat borang permohonan ke MPR, tapi bila baca salah satu syaratnya (punyai karya yang pernah tersiar), saya terus mematikan niat.


Mungkin kerana tahun ini saya sudah jadi kurang pemalu.



ah, pemalu itu subjektif kan?




Baiklah.mari berbalik pada judul entri



Akhbar.



Menatap dada-dada akhbar hari ini, saya menjadi seseorang yang kembali memikirkan tentang kehidupan.


Jenayah, kemalangan, kematian dan sebagainya boleh berlaku di mana-mana sahaja andai mendapat keizinan Allah.


Jenayah ( bunuh, rompakan dan sebagainya) berlaku di mana-mana sahaja, dan saya kembali memikirkan di manakah tempat paling selamat di dunia ini.



Kemalangan juga boleh berlaku di mana-mana saja. Kemalangan yang boleh mengundang kepada maut.



Dan saya agak tersentak apabila membaca baris-baris pesanan daripada senior kolej saya di digest yahoo group Alumni Muscom.


Diambil (tanpa kebenaran) daripada digest yahoo group Alumni Muscom.

Assalamualaikum ,

Sahabat-sahabat yang dimuliakan,

Kejadian ngeri yang berlaku baru2 ini melibatkan penganti baru (hanya 3 jam sahaja) merupakan sahabat kami di Nottingham. Mangsa, si pengantin lelaki merupakan teman kami di nottingham, baru sahaja grad Mechanical Engineer, seorang yang sangat baik, soft spoken, dan ramah. Kejadian ini sedikit menekan ana sejak berlaku 2-3 hari sudah.

Sedih dan kasihan kepada adik beradik mangsa yang kehilangan adik bongsu mereka dan kedua mak ayah, serta kepada Teh Afifah yang kehilangan suaminya yang tercinta.

Mari kita sama2 ingat kematian. sibuk macam mana pun dengan kerja, tugasan, study, A Level , exam dan sebagainya, banyakkan amal ibadah kita. Ingatilah kematian.

Kematian berlaku setiap hari, tapi apabila berlaku kepada orang yang dekat dengan kita, terasa lebih lagi..


Pengantin sempat kirim SMS terakhir

PADANG BESAR 12 Dis. - "Jangan terkejut tengok pakaian abang esok."

Gurauan itu dihantar menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) oleh Mohd. Ariff Abd. Kadir, 23, buat isterinya, Teh Afifah Syahirah Abdul Hamid, 23, selepas mereka diijab kabul semalam.

Namun siapa pun tidak menyangka gurauan itu membawa makna serta kesan berpanjangan buat Teh Afifah.



Regards,

Firdaus Rahim
4th year Medical Student
University of Nottingham / Derby Hospitals NHS Foundation Trust
Personal blog: www.firdausrahim. iluvislam. com




Untuk renungan kita bersama. InsyaAllah.


3 ulasan:

twit twit berkata...

innalillah..smoga roh arwah dicucuri rahmat..

btw, slamat ber-mpr =)
hati2 masa perjalanan. tau tau.

norain ishak berkata...

akhir-akhir ni asyik dengar orang meninggal.saundara mara.dan paling terdekat,melibatkan accident di jelebu,yakni daerah rumah aku.bila dengar insaf,lepas tu lupa balik.haih,lemahnya hati..

Syukri Sapuan berkata...

twit2: InsyaAllah. terima kasih =)


norain:sama la kita T.T

Related Posts with Thumbnails