Jumaat, Disember 18, 2009

Monolog bola

.
.
.

dan sejujurnya aku gembira lewat petang tadi.


menonton perlawanan bola sepak yang dramatik (serta membuatkan aku tidak senang duduk).


lebih-lebih pasukan pilihan kau menang. menarik bukan? ( dan lebih menarik tidak meraikan awal muharam. teruk)



aku rasa kedua-dua penjaga gol pasukan bermain dengan sangat baik. cuma salah kau (jurulatih Vietnam) yang degil, tidak mahu keluarkan GK yang cedera itu. (haha)



dan kemenangan itu milik kami (rakyat Malaysia) juga akhirnya. =)



aku tunggu saat ini daripada dulu lagi. sejak tahun 2003 aku rasa. aku rasa sungguh loser bila tengok pasukan ini main dulu. hampa. sangat susah nak menang.


tapi aku tetap support, pasal aku sayang kalian.



dalam dunia ni, aku betul-betul sokong dua team football je. ( JohorFC & national team)



haha. aku sungguh assabiyah.



dulu aku balik dari kedai mamak (pasal dulu rumah aku takde tv) dan balik rumah lepas tengok team Malaysia main dengan penuh rasa loser.



tapi hari ini tidak. aku boleh berbangga sikit dengan pencapaian kalian. (walau mungkin untuk seketika je)


woho~


walaupun hanya jaguh Asia Tenggara, tapi kalian tetap best.



nanti masuk world cup ye?



ada lagi.



dulu masa kalian loser, aku ada pergi kedai baju. nak beli jersi bola ( yang pastinya bukan ori)


dan aku pening nak pilih antara dua. jersi Liverpool ke Malaysia?



Lastly, aku pilih Liverpool. haha.no national proud.



tapi yang sebenarnya kan, aku teringat saat-saat main bola sepak masa kecik dulu. zaman sekolah rendah. masa umur 9-12 tahun.



padang jalan sukun. abang aku ( yang garang itu) selalu ajak aku.



balik rumah dekat-dekat nak maghrib dengan baju berlumpur ( kalau padang becak).



dan ayah sudah tunggu dengan rotan, serta ibu yang akan menjerit bila aku melangkah ke muka pintu.


*ha, dah kotor-kotor tu terus masuk bilik air!*



dan sebenarnya masa sekolah rendah dulu aku pernah ada pasukan bolasepak sendiri.


aku gila bolasepak dulu. (tapi takdela gila sangat)



masa sekolah rendah, aku pernah hampir-hampir wakil sekolah untuk team bola. tapi malangnya aku jadi orang terakhir tersingkir semasa selection.


haha. kelakar. gagal memikat jurulatih. kalau tak, mesti aku sudah jadi macam kaka.


dan kasut bola pertama aku di beli di PERTAMA Kota Tinggi. Mana ye kasut tu sekarang? Mungkin sudah hanyut dibawa arus banjir 2006. T.T



tapi ini semua cerita lama.



masuk sekolah menengah aku sudah tidak main bola sepak (pasal ramai sangat yang nak main & ramai yang lagi hebat).


aku ni biasa-biasa je. sampailah hari ni, aku lagi selesa tengok orang main bolasepak berbanding aku sendiri yang main.





dan aku ada impian nak tengok team Malaysia main live. weh, bila korang nak main kat padang jalan sukun? senang sikit aku nak pergi tengok. haha.



aku rasa memang best kalau dapat aktif dalam sukan.


lain rasanya kalau berjaya dalam akademik. sorakannya lain. ( mungkin pasal aku punya akademik biasa-biasa je)


rasa sungguh puas apabila dikalungkan pingat. aku takdela hebat sangat. ada beberapa kali dikalungkan pingat untuk menang peringkat sekolah dan sekali untuk peringkat daerah.


lepas ni anak cucu aku pulak ya berusaha untuk dikalungkan pingat yang lebih tinggi reputasinya. mungkin juga sukan olimpik? ahaha.


ape la yang aku tulis ni.



aku bermonolog. suka hati aku la kan?

.
.
.

4 ulasan:

twit twit berkata...

berjoget lambak lah ye, malaysia menang. haha.. eh, jurulatih tu rabun kot, xnmpak reputasi anda sbg jelmaan kaka =))

THALHAH berkata...

kisah bola sepak aku lebih kurang cam ko je syuk..=p

Ahmad Al-Fatih berkata...

cuk,aku tgok johor fc men kat stadium pon bosan r bro...

student berkata...

pergi diajak oleh abg yg garang..perghh..touching betul..menyentuh sentimen peribadi..haha

Related Posts with Thumbnails