Ahad, Oktober 26, 2008

Mentera beradu.




Pagi nirmala.

Saat mentari mula melebarkan jalur emasnya, saya sudah duduk berteleku di hadapan komputer. Memikirkan sesuatu untuk dicoretkan di laman blog ini. Hari ini saya kekeringan idea. Puas saya berfikir, namun ilham tidak kunjung tiba.

Saya kepingin benar untuk menulis satu rencana yang panjang lagi bermakna. Namun, saya kesuntukan masa. Ada beberapa perkara yang harus saya lunaskan terlebih dahulu. Lebih-lebih lagi saya ini penulis amatur, pengetahuannya tidaklah setinggi mana. Hasrat hati nak peluk gunung, apakan daya tangan tak sampai.

Saya tidak berkesempatan untuk menulis dengan lebih panjang. Hari ini saya hanya ingin berkongsi sebuah lirik lagu. Lagu mentera beradu nyanyian M. Nasir & Malique Too Phat. Anda tahu bukan? Biasa kedengaran di corong-corong radio. Penuh dengan makna tersirat yang bisa untuk kita hayati. Ilmu sintaksisnya juga hebat. Sarat dengan bunga-bunga bahasa. Bacalah dengan mata hati!


Mantera Beradu
Gerakkan Hati... Hati gerakkan...Pandanglah aku.. aku lah dia..

kulitku tebal..
ku bebal..
ingatku kebal..
hanya berbual makan angin kembung perut mual...
resah dan tidak senang..
hidup tak pernah lenang..
ku schizo paranoia takut pecah tembelang

pecah tembelang...
peta dah hilang...
bangau dah pulang...
suara sumbang..

lidahku kaku tak selicin kukuteman baikku bukubini ku pena.. tak pernah lena
aku suka mengintai pantang ditenungberakhir pertelingkahan dalamanpasti belum

ikut gerak hati.. pena melayangdilihat dua layang pandang
tak lah sekarang takat meradang
tanya.. abang gedang, apa barang?
badan macam badang
main macam belakang parang

kuhunuskan keris
musuh ada pistol
tradisi kekalkan adaptasi harus betul
tujuh baris keramat t
ujuh garis penamat
baik berpada biar jahat asal selamat

ramai saudaraku yang baik telah dipijak

awan mendung yang berarak
bawa tangis bawa resah
rebah rindu yang terkumpul
semua birat dan kalimah
semua janji yang terikat
lebur disisimu

yo ijazah terbaik datangnya dari jalanan
dari pengalaman bercakap dan bersalaman
konflik motivasi cuba medatasi
positif dan benci jadi inspirasi pagi
peduli itu interpretasi basi pekakkan sebelah
halang biar keduanya
muka cantik
soalan bodoh yang ditanya jadi melodinya lebih hina dari zina

lu bikin dosa ku bikin prosa testosterone testarosa citacita sosa kl kl kosa nostra jalan berliku ku harung roller coaster
gah sentosa tiada penyesalan luas pandangan jauh dah berjalan tak sempurna masih ada kejanggalan gagal merancang, merancang kegagalan

kucing bawa tidur rimau bawa igau masuk tempat orang bawa otak bukan pisau

naik bukit angkuh cakap ayah jangan risau
turun bukit pucat dengar tiga miaww
kucing bawa tidur rimau bawa igau
masuk tempat orang bawa otak bukan pisau
tolak pintu gua tiga kerat tenaga
kosong tak dijaga sampai datang tiga naga
ingat nak berlaga tapi tak kan boleh menangmenang dengan otak tak mesti dengan pedang

sebelum jadi naga ikan koi renang renang
pura pura salah jawapan untuk naik berang
panggil lima kawan atau biar pergi laju
risaukan pekara remeh kita tak akan maju
muka sama hijau hati siapa tahu
merah dah menyala pasti mati siapa mahu
gagap tiga kali bercakap benar saja
bulan terang ramai yang keluar buat kerja
panjat pokok buluh cari tukun air terjun
aik sampai nampak dah terpegun turun
tiga ular ikut lompat atau pautkalau lari mati jika jerut maut

puisi hati mu... hati mu puisipalu hati ku palu hatiku

kulit tak bersalin walau saling ganti baju
pandang sini pandang sini
ku berbahasa baku
kata kata nahu
himpun jadi satu
mantera beradu dengan irama dan lagu
___________________________________



2 ulasan:

dai berkata...

lagu ni memg dlm mksud dia...
tapi kdg2 x phm apa mksd dia
ngantok ni, aku tulis short form je..

S.Y.U.K. berkata...

dai:

haah, lagu ni mmg pelik..
ak pun xbpe phm..

terima kasih ya kerana sudi komen!
melawat la lagi!

Related Posts with Thumbnails