Selasa, November 03, 2009

Dekad depan


10 Kedai Buku Paling Banyak Menjual Buku-buku PTS

Dipetik daripada laman UNIKA PTS

Tn. Zain Aziz, timbalan pengurus jabatan jualan PTS melaporkan, dalam tempoh Januari - September 2009, berikut adalah 10 buah kedai yang paling banyak menjual buku-buku PTS. Nilai RM itu adalah harga pasaran stok yang dipesan oleh kedai-kedai itu:

1. Badan Cemerlang, Johor Baru - RM702 ribu

2. MPH Alamanda, Putrajaya - RM536 ribu

3. MPH Midvalley, Kuala Lumpur - RM364 ribu

4. MPH Shah Alam City Centre - RM354 ribu

5. MPH Alpha Angle, Kuala Lumpur - RM332 ribu

6. Hasani Edar, Sg. Petani - RM293 ribu

7. Galeri Buku Shahab - RM253 ribu

8. BookCafe PTS - RM204 ribu

9. POPULAR, Alor Star Parade - RM197 ribu

10. MPH One Utama, Damansara - RM189 ribu




***


Ayah aku ada kedai buku di bandar Kota Tinggi, tapi takde la sale sampai beratus-ratus ribu macam kedai kat atas ni.


Aku tak sangka pulak Badan Cemerlang yang kat Plaza Angsana ni sale gempak sampai cecah 80 ribu sebulan. Aku selalu jugak la lepak sini. tapi leceh sikit kalau aku nak pegi Angsana , kena naik dua bas. Agak jauh dari rumah, kira-kira dua jam perjalanan.

Maka, aku selalu lepak di Popular Tebrau City, Johor Jaya, kalau teringin nak 'membedah' buku. Tapi, buku Bahasa Melayu tak banyak kat Popular, kalau nak dibandingkan dengan Badan Cemerlang.


oklah.


Sebenarnya, aku ada satu cita-cita. Mungkin juga boleh dinamakan sebagai impian.


Dalam masa sepuluh tahun akan datang, aku nak miliki perniagaan sendiri. Tak mau kerja makan gaji sampai tua.

Perniagaan apakah?


Perniagaan kedai buku. InsyaAllah.

Hendak memandaikan umat.


Yelah, terfikir la jugak mahu kembangkan perniagaan ayah. Jikalau dilihat pada statistik di atas, kedai buku daripada Johor ada satu je. Selangor/KL ada lima. Kedah dua.


Tapi yang Badan Cemerlang tu sale dia sangat tinggi. Adakah firm-firm lain boleh masuk market gak? Adakah ia telah mewujudkan natural monopoly?

haha. macam tak masuk je terms economics yang aku ni. tak kisahlah. merepek je.


Tapi kalau nak diikutkan kontrak penaja aku sekarang, memang ada masalah sikit.

InsyaAllah, kalau tiada aral, tahun 2014 graduate.

kontrak kerja 8 tahun. maka, 2024 baru bebas.

Maka, tak dapatlah nak buat fulltime bisness menjelang 2019. tak dapat la nak bukak kedai sebelum umur 30 tahun.


takpe-takpe. itu semua kita tunggu dan lihat. Ada rezeki tu adalah kan?


takpun. buat perniagaan internet je la. jual buku melalui internet.yeah~


Bookcafe, PTS, laman yang aku selalu layari untuk tengok buku-buku PTS pun sale tempat ke-8. Aku pun selalu jugak beli buku melalui internet. Ada la tiga empat kali.



huh, sebut pasal belian buku kat internet ni, teringat pulak satu cerita. Sejak akhir-akhir ni sambungan internet kat kolej macam ada masalah sikit. kalau log in, keluar akaun lain. contohnya, log in akaun fb aku, yang keluar akaun fb member aku. entah apa-apa ntah kolej ni. hal ni berlaku juga pada akaun email, blogger dan lain-lain. tapi yang selalu kena kat fb. maybe pasal yang tu la yang ramai online. kena refresh baru ok.


aku nak beli buku kat dawama.com, tapi asyik ada masalah je kalau nak kemaskini troli belian aku. keluar troli belian orang lain pulak. 'troli belian husna'...husna mana pulak ni? Ustazah husna yang mengajar pengajian Islam tu ke? ataupun husna batch 11.5? ataupun ada husna yang lain? penat dah aku refresh, tak ok2 jugak. haih. sabar ajelah.


haha. dah lari topik lagi.


Kesimpulan yang aku nak cakap adalah, perniagaan internet memiliki potensi yang besar pada masa kini dan hadapan.


Baiklah, sebagai penutup, aku harap impian ini akan tercapai. Kalau jadi nanti, jemputlah datang ke kedai buku aku.hehe.

tapi belum ada lagi la, kena sabar, tunggu dan lihat.


Inilah perjuangan aku.


InsyaAllah.




Nota kaki: kagum dengan cara Puan Ainon Muhd dan krewnya membangunkan PTS Publications.

Mungkin satu hari nanti kami mampu jadi seperti dia.


7 ulasan:

Faizah Roslaini berkata...

Salam

Rezeki di tangan Tuhan. With some recent public initiative to improve internet connectivity and coverage I'm not surprise at how far online shops could get in the near future.

norain ishak berkata...

bagus2!!
nanti bolehla mintak buku free..haha.
smoge berjaye!

Syukri Sapuan berkata...

Faizah Roslaini: terima kasih puan/cik atas perkongsian.

ya, saya juga yakin perniagaan internet akan ada potensi luas pada masa depan =)


Norain: InsyaAllah. tp skrg ni kena pk cne nk lepas a level & degree dulu la..haha

THALHAH berkata...

Inilah agaknya sbahagian perancangan yang tertakluk dalam visi hidup ko

serai wangi berkata...

Happy Selling!!!~
;)

serai wangi berkata...

Happy Selling!!!~
;)

pemadam berkata...

insyaAllah boleh jdi pemilik nanti.
tanam niat tu penting. jadi x jadi lain cerita.

good luck!

Related Posts with Thumbnails