Rabu, November 05, 2008

Mimpi yang sempurna



Produktiviti saya sejak akhir-akhir ini menurun dengan mendadak. Tidak tahu di mana silapnya. Saban hari, saya seakan-akan hilang punca dan arah tuju. Mengapa ya? Mungkin kerana lambakan tugas yang menimbun lewat masa ini.

Tahukah anda bahawa Datuk Dr Fadhilah Kamsah(DFK) pernah membuat kajian tentang personaliti diri?. Menurut beliau, personaliti manusia ini ada kaitannya dengan bulan kelahiran. Wallahualam ,saya kurang pasti akan ketepatannya. Tapi inilah antara apa yang berjaya beliau temui berdasarkan pandangan kaca matanya.

Saya ini lahirnya pada bulan Januari. Maka, saya paparkan personaliti insan kelahiran bulan Januari. Anda setuju atau tidak dengan kajian ini? Adakah ciri-ciri ini ada pada saya?


JANUARI

Bercita-cita tinggi dan orangnya serius ( seriuskah saya?)

suka mendidik dan dididik ( oh ya!, saya bakal pendidik)

Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik ( saya kurang gemar mengkritik)

Rajin, setiap yang dibuat nampak keuntungan ( eh, saya tidak perasan pun?)

Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur ( oh, itu fitrah manusia)

Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam (entahlah..saya tidak perasan pun)

Pandai mengambil hati orang lain ( ikut keadaan )

Pendiam kecuali telah dirangsang (mungkin ada benarnya)

Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi ( agak pemalu? err..ye kot!)

Mudah mendisiplinkan diri sendiri ( saya tidak berdisiplin)

Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema ( antibodi tubuh tidak kuat)

Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya ( uhuk3 )

Cukup sayang pada kanak-kanak ( sayang la jugak)

Suka duduk di rumah ( salah! saya suka berfoya-foya di luar rumah)

Setia pada segala-galanya ( uhuk3, bukan saya yang kata..ini kajian DFK)

Perlu belajar kemahiran bersosial ( mungkin ada benarnya)

Sifat cemburu yang sangat tinggi ( ntah la..no komen)


Kesimpulannya, saya kurang pasti akan ketepatan kajian ini. Jika anda rakan saya, pasti anda mengetahui tentang saya dengan lebih mendalam lagi. Hal ini kerana, rakan merupakan cermin kepada diri kita sendiri. Setuju atau tidak? Maka, hantarkanlah komen anda di sini!





If


If you can keep your head when all about you
Are losing theirs and blaming it on you;
If you can trust yourself when all men doubt you,
But make allowance for their doubting too;
If you can wait and not be tired by waiting,
Or, being lied about, don't deal in lies,
Or, being hated, don't give way to hating,
And yet don't look too good, nor talk too wise;

If you can dream - and not make dreams your master;
If you can think - and not make thoughts your aim;
If you can meet with triumph and disaster
And treat those two imposters just the same;
If you can bear to hear the truth you've spoken
Twisted by knaves to make a trap for fools,
Or watch the things you gave your life to broken,
And stoop and build 'em up with wornout tools;

If you can make one heap of all your winnings
And risk it on one turn of pitch-and-toss,
And lose, and start again at your beginnings
And never breath a word about your loss;
If you can force your heart and nerve and sinew
To serve your turn long after they are gone,
And so hold on when there is nothing in you
Except the Will which says to them: "Hold on";

If you can talk with crowds and keep your virtue,
Or walk with kings - nor lose the common touch;
If neither foes nor loving friends can hurt you;
If all men count with you, but none too much;
If you can fill the unforgiving minute
With sixty seconds' worth of distance run -
Yours is the Earth and everything that's in it,
And - which is more - you'll be a Man my son!


5 ulasan:

thalhah berkata...

heheh
i know u more than DFK
ala..aku pun lahir januari gak
tak smua la kena dgn aku..

err..tjuk tu apasal macam pnah dngar
tu lagu peterpan-mimpi yang sempurna
one of my favourite songs

btw keep on blogging..
majulah syukri untuk negara!!!

thalhah berkata...

heh..tau xpe.sbagai sahabat baikmu...
i know u more than DFK..
description bulan januari y ko post tu ada gak yang xkena dgn aku
in fact ada yang totally WRONG

aish..apsyal tajuk entry ko macam ku kenal?
tu kan lagu peterpan-mimpi yang sempurna
fav song aku tuh

ko posting 'IF' mengenangkan aku pada encik azman isa la
tu kan poet kgmaran bliau

Lili berkata...

salam...

bulan april pulak camne personaliti nye?? haha

serai wangi berkata...

em, ad gak la yg kne dgn encik syukri...
ad yg x..
bese la kan, juz kajian jer.. xsmestiny btol kan.. pe pn, snany seme2 2 atas dr kter.. dgn takdir ilahi..

ada kyuem berkata...

aku bulan januari gak.. :)
ade yg betul. ade yg salah.
different people got their own uniquness :)

Related Posts with Thumbnails